Halt, Hammerzeit!

2009.08.28. 20:50 | SYNG | Szólj hozzá!

Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb ember számára a német nyelvű ének/beszéd  úgy hangzik, mintha valaki kavicsokat rágna, létezik azonban egy nem túl széles réteg, akik azontúl, hogy  többnyire megértik, még kedvelik is a germán rap-et. Nos, számukra lehet érdekes a

Kannibalen in Zivil

 
vagyis a K.I.Z. nevű hiphop-csapat. A négy berlini azzal emelkedik ki a német mezőnyből, hogy  nagy adag (ön)iróniával és cinizmussal fűszerezve adja elő a más rappereknél megszokott unalmas és megjátszott gengszterkedést. Szövegeik témája a getto-sablonok köré szerveződik: keménykedés, anyázás, fegyverek,  prostik, drogok, nemi szervek, bevándorlók, nácik, döner, Kotti... Mindezeket a "nagyon életszagú" dolgokat természetesen a humoros oldalról közelítik meg. Még olyan tabuktól sem riadnak vissza, mint az elhunytak felemlegetése, pl. a Straight outta Kärnten c. számban, ami Jörg Haider-ről szól.
Kifejezetten szórakoztató az általuk használt szlengek megfejtegetése, persze lehet h ez egy német ajkúnak nem okoz különösebb örömet, mindenesetre még a megérthető szinten mozog a nyelvezet:
"...deine Kumpels kaufen mehr E`s als beim Glücksrad..."
Az ütős szövegek mellett zenéjük is egyedi megoldásokkal tarkított, Dj Craft-nak köszönhetően jelentősen eltér a szokásos hiphop alapoktól. A csapat egyébként a Royal Bunker kiadó háza tájáról származik, ami a németeknél kb olyan, mint nálunk a Vacuumairs és ha már így össze-hasonlítgatunk, akkor megjegyezném, hogy a K.I.Z. hazai viszonylatban a Bëlga-hoz mérhető leginkább, mert stílusukhoz képest viszonylag népszerűek, illetve egyedi dolgot csinálnak, a német kollégák viszont valamivel agresszívebbek Bauxitéknál.
Naszóval, 3. albumuk nemrég jött ki:
Sexismus gegen Rechts címmel, az előzőek pedig: Hahnenkampf 2007; Böhse Enkelz 2006. 
Néhány jobb számuk az újról: Eintritt,
Selbsjustiz, Straße
És a régiekről:  Geld essen, SpasstWir werden jetzt Stars

A bejegyzés trackback címe:

https://syngmaster.blog.hu/api/trackback/id/tr271320456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása