WTF is UKG?

2009.12.20. 12:11 | SYNG | Szólj hozzá!

Címkék: mix oldskool ukg

Amikor jó pár éve feltettem a fenti kérdést, nem volt aki megválaszolja, tehát kénytelen voltam utána járni és a kezdeti kíváncsiságom rajongássá fejlődött ahogy megismertem a zenei stílust amit úgy neveznek:  

vagy más néven 2step ami természetesen a szigetországból indult valamikor az ezredforduló környékén. Körülbelül az RnB/hip-hop/breakbeat/elektro találkozásának nyomán jött létre. Pörgös zenei alapokra pakolt, széteffektezett vokálok vagy ragga/rap/freestyle jellemzi ezt a könnyed és friss club hangzást. A Garage szcéna az angliai kalóz rádiózás közegéből nőtte ki magát és lett szélesebb körben ismert olyan előadóknak köszönhetően mint Mj Cole, Artful Dodger, So Solid Crew vagy talán a legismertebb: Craig bácsi.  Számos egyslágeres előadó színesíti a mezőnyt: S.F.A., B-15 ... Jellemzően érzelmesebb vagy komolytalanabb témákat dolgoznak fel a dalok és eléggé el nem ítélhető módon, csakis a kikapcsolódás, lazítás jegyében szólalnak meg. Nagyon közel áll a kommersz zenéhez, de a megszokottnál jóval ötletesebb dancefloor muzsikáról van szó. Ez pedig itt néhány jól sikerült Uk Garage szám:


Sajnos mára kifulladni látszik a stílus, nem sok újdonságot tartogat azoknak akik szeretik / szerették a 2000 körüli Oldskool Garage-et. Szerencsére még nem merült teljesen feledésbe, például nem is olyan régen Mentalien jóvoltából egy remek dj-set szólat meg a Szigeten:
http://mix.drumandbass.hu/mentalien/Mentalien_-_UK_Garage_set_live_at_Sziget_Festival_15-08-2009.mp3

A bejegyzés trackback címe:

https://syngmaster.blog.hu/api/trackback/id/tr481583253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása